AERDEHOF architect ir.Geert Mevissen
Afscheidscentrum in Venlo
in opdracht van Uitvaartverzorging Van der Laan
Gereed 1 december 2019
Aula Afscheidsruimte 24 uurs Kamers Familiekamer
Ontvangstruimte Keuken Entree Parkeerterrein
ONTWERP
Het ontwerp voor het Groet- en Afscheidscentrum AERDE HOF is geïnspireerd op de landschappelijke en bouwkundige kwaliteiten van de entree van Begraafplaats Blerickse Bergen.
De uitbreiding is niet als één grote entiteit toegevoegd, maar als een kleinschalige voortzetting en aaneenschakeling van op elkaar afgestemde, specifiek vormgegeven, gebouwdelen . Bij de materialisatie van de nieuwe gevels is zorgvuldig gelet op Cradle to Cradle kwaliteiten.
De entree is een zelfstandig transparant schakelelement tussen de oude wit geverfde dienstwoning en de nieuwe zwarthouten bebouwing. De grote overdekte buitenruimte van de entree, als een warm en gepast welkom voor de gasten.
KEUKEN
Direct langs de entree ligt de keuken strategisch op de hoek en sluit aan op de ontvangstruimte. Vanuit de keuken is er zicht op het parkeerterrein en op de ontsluitingsweg.
ONTVANGSTRUIMTE
De buitenwanden zijn van Marugama Japans zwarthout, dat verticaal in twee breedtes is aangebracht. Het verkoolde hout zorgt voor een levendige oplichting van de zwarte gevel onder de zinken dakrand.
De ontvangstruimte heeft een doorlopend venster op de buitenwereld, dat begint als raam op de vloer, vervolgens naar het dak kromt en dan doorbuigt tot aan de vensterbank van een zeer breed hoekraam met een weldadig uitzicht op haar buitenterras en het landschap.
AULA
De AULA heeft een introvert karakter; de ruimte is omsloten door geknikte en schuin oplopende gevels en binnenwanden. In de gevels van dit wit gestucte monolithische bouwwerk zijn de raamopeningen echte gaten, schijnbaar willekeurig van vorm en positie.
Van buiten is geen zichtcontact met binnen en andersom ook niet, daar zorgt de translucente gele en blauwe beglazing voor van de rechthoekige raampartijen. Er is wel het licht, maar geen zicht. Onder de dakrand bevinden zich grotere, speelse, vierhoekige vensters met zicht op de omringende boomkruinen.
In de aula zijn meerder opstellingsmogelijkheden voor stoelen en banken. De ontvangstruimte en de aula zijn verbonden met een houten panelenwand waardoor het mogelijk is om voor kleine, grote en zeer grote gezelschappen ( 220 personen ) een sfeervol afscheid te creëren.
De beleving van het daglicht in de aula zorgt voor een serene en introverte sfeer die past bij de plechtigheden die hier plaatsvinden.
De gevel van de AULA wordt aan de zuidzijde onderbroken door een dakkapel die vanuit de zinken dakrand als het ware rondom een vierkant venster gevouwen is. Het zinkwerk van het dakvenster sluit aan op een groot raam dat doorloopt tot de lage zit-vensterbank in de aula.
AFSCHEIDSKAMER en AANKOMSTRUIMTE begrafeniswagen
De afscheidsruimte ligt aan een verhard pad van het begrafenisterrein. Samen met de aankomstruimte voor de begrafeniswagen maakt het deel uit van een bouwdeel dat zich manifesteert als een hoge, massieve okerbruine stenen wand. De wand met click-brick bakstenen, is duurzaam en volledig herbruikbaar. De naadloze aansluiting van de bakstenen versterkt de kracht van de muur.
De uitgang naar het kerkhof , ligt in de centrale belevingsgang met daaromheen alle belangrijke ruimtes van Aerdehof. Rechts de aula, links de afscheidskamer.
FAMILIEKAMER en 24 uurs KAMERS
In de oorspronkelijke vleugel met werkruimtes, liggen nu aan de kerkhofzijde de 24 uurskamers en de familiekamer.
De ramen en deuren van zwart aluminium, met steel-look profiel, zijn vernieuwd of nieuw, en in combinatie met de aangepaste kleur van de banden krijgen de oorspronkelijke gevels een opwaardering die aansluit bij de het geheel.
De bestaande gang met beglaasde sierbetonnen elementen aan het parkeerterrein bij de entree, verbindt de familiekamer, de 24 uurskamers en de afscheidsruimte met de aula.

